tożsamośc
basienka: Sprawdź czy podane równanie jest tożsamością .
tgα(1+ctg2α)/1+tg2α=ctgα
18 lut 14:22
Eta:
Czy zapis ma być ?
taki?
tgα( 1 +ctg2α) / ( 1 +tg 2α) = ctgα
18 lut 14:30
nicole: oblicz:
sin315*cos210+tg225*ctg330= ?
18 lut 14:34
basienka: tak
18 lut 14:36
Eta:
Więc w tym przypadku poniewaz prawa strona jest ctga
( piszę a zamiast alfa bo mi wygodniej, a Ty wpiszesz α
to pozostawiamy tg i ctg
1
tga ( 1 + ctg2a) tga( 1 + --------- )
tg2a
L= --------------------- = ---------------------
1 + tg2a 1 + tg2a
tg2a +1 1
L= tga(------------- ) * -------------- bo mnożenie przez odwrotność
tg2a 1 + tg2a
skracamy
( 1 +tg2a) i tga więc zostaje
1
L= --------- = ctga L=P tożsamość ale przy założeniu
tga sina≠0 i cosa≠0
bo wtedy nie istnieje tga i ctga
dlatego piszemy takie założenia!
18 lut 14:54
basienka: dziekuje
18 lut 14:57