



kulki do łożyska maja srednice 5 mm. ile sztuk takich kulek mozna wykonac z 15, 72 kg stali
nierdzenej o gestosci 7860 kgm3?
a ja z matmy leże i kwicze
nie umiem tego zrobic
| 4 | 0,0000005π | 0,00000157 | ||||
Vkuli= | *π*(0,005)3= | ≈ | m3 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 15,72 | ||
Vstali= | =0,002 | |
| 7860 |
| Vstali | 0,002 | ||||||||
= | ≈3821,65− czyli można zrobić 3821 kulek | ||||||||
| Vkuli |
|
sama bym tego w życiu nie zrobiła..
| 4 | 4 | |||
Vk = | πR3 = | π*2,53 ≈ 65,42 mm3
| ||
| 3 | 3 |
| 7860 kg | ||
7860 kg/m3 = | = 0,000 007 86 kg/mm3
| |
| 1 000 000 000 mm3 |
| 15,72 | ||
n = | = 30571szt | |
| 0,0005142 |