równanie kwadratowe z wartością
Tomek: jak mam obliczyć |x2-2|-|x2-9|=7? kompletnie tego nie umiem obliczyć
18 lut 13:48
Eta: Witam!
1/Oblicz miejsca zerowe pod modułami
2/ Rozpatrz równanie w przedziałach
x= √2 x = - √2 x= 3 x= -3
+ + + I + + + I - - - - - -I + + + + I + + +
+ + + I - - - - I - - - - - I - - - - - I + + +
------(-3)------------(-√2------------√2------------3-------------->x
znaki na górze to dla pierwszego modułu
a pod nimi to dla drugiego modułu
Więc dla x€ (-∞, - 3) U < 3,∞)
mamy :
x2 - 2 - x2 +9 = 7 <=> 7 = 7 --- równanie tożsamościowe czli x€ R
wybierając cz. wsp. z zadanym przedziałem mamy
pierwszą odp x€(-∞, - 3) U < 3,∞) --- niesk. wiele rozw.
w pozostałych przedziałach podobnie>
Masz przejrzyste oznaczenia tych przedziałów więc dasz radę!
Jeżeli coś , to pisz!
18 lut 14:09
Eta:
Podpowiem następne przedziały:
I / x€ < -3, - √2 ) U < √2, 3) ( widzisz gdzie zmieniać znaki a gdzie nie
II/ x€( -√2, √2 )
pamiętaj ,że rozwiązania mają należeć do danego przedziału!
18 lut 14:13
Bogdan:
x2 - 2 = (x - √2)(x + √2)
+ + + + + +
----------- -√2 ------------ √2 ------------>x
- - - -
Dla x € (-∞, √-2)> U <√2, +∞) mamy |x2 - 2| = x2 - 2
Dla x € (√-2, √2) mamy |x2 - 2| = -x2 + 2
x2 - 9 = (x - 3)(x + 3)
+ + + + + +
----------- -3 ------------ 3 ------------>x
- - - -
Dla x € (-∞, -3> U <3, +∞) mamy |x2 - 9| = x2 - 9
Dla x € (-3, 3) mamy |x2 - 9| = -x2 + 9
Rozpatrujemy więc równanie w pięciu przedziałach:
1. x € (-∞, -3>
x2 - 2 - x2 + 9 = 7 → 7 = 7
rozwiązaniem jest cały ten przedział, czyli x € (-∞, -3>
2. x € (-3, -√2>
x2 - 2 + x2 - 9 = 7 → 2x2 - 18 = 0 → 2(x - 3)(x + 3) = 0
x = 3 nie należy do przedziału (-3, -√2>
x = -3 też nie należy do przedziału (-3, -√2>
brak rozwiązania
3. x € (-√2, √2)
-x2 + 2 + x2 - 9 = 7 → -7 ≠ 7
brak rozwiązania
4. x € <√2, 3)
x2 - 2 + x2 - 9 = 7 → 2x2 - 18 = 0 → 2(x - 3)(x + 3) = 0
x = 3 nie należy do przedziału (-3, -√2>
x = -3 też nie należy do przedziału (-3, -√2>
brak rozwiązania
5. x € <3, +∞)
x2 - 2 - x2 + 9 = 7 → 7 = 7
rozwiązaniem jest cały ten przedział, czyli x € <3, +∞)
Odp. x € (-∞, -3> U <3, +∞).
18 lut 14:14
Tomek: x2 - 2 - x2 +9 = 7 <=> 7 = 7
czemu tam jest +9? a nie -9?
18 lut 14:14
Bogdan:
Dzień dobry Eto, dzisiaj ja ma dzień dobroci.
Idę na obiad.
Pozdrawiam
18 lut 14:16
Tomek: dziękuje Wam bardzo
18 lut 14:17
Eta: Witam Bogdanie!
Smacznego obiadku! .... i do ponownego " usłyszenia "
18 lut 14:24
Eta: Tomek!
Odpowiadam na Twoje pytanie:
dlatego ,że przed modułem masz znak minus:
czyli - ( x2 -9) = -x2 +9 ( wiesz już ?)
18 lut 14:27
Tomek: o dzieki juz wszystko rozumiem
18 lut 14:33
Tomek: o dzieki juz wszystko rozumiem
18 lut 14:37
Eta: OK
18 lut 14:41