wzór ciągu geometrycznego
Marzena: Robię do pewnego momentu, ale dalej nie wychodzi

wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego.
a
1 x a
5=1
a
22/a
32=25
Z góry dziękuję
28 mar 19:36
xyz: a
5=a
1*q
4
a
1+a
1*q
4=1
a
1(1+q
4)=1
a
2=a
1*q
a
3=a
1*q
2
28 mar 19:43
Dorotaz: a1*a1 * q4 = 1
(a12*q2) : (a12*q4) = 25
a12= 1q4 jeden dzielone przez q4
podstawiam do drugiego
( 1q4 * q2) : ( 1q4 * q4) = 25
1q2 = 25
q2 = 125
q = 15
a12 = 11/625 = 1 : 1625 = 1 * 625 = 625 a1 = 25
an = 25 * (15)n−1
28 mar 19:57
Dorotaz: wzór ogólny jest wiec an = 25 * (15)n−1
28 mar 19:59
Marzena: dziękuję bardzo
28 mar 21:44