zrób
mati: funkcja f(x)=(m−3)x−1 nie ma miejsc zerowych dla a: m<3, b: m=3, c: m>3, d: m≠3
28 mar 19:30
Ireneusz: Aby nie miała miejsc zerowych musi być to funkcja stała, więc m−3=0 −> m=3.
28 mar 19:32
mati: zbiorem rozwiązań nierównosci −2(x−1)(x=3)>0 jest a: (−∞;−3)∪(1;∞), b: (−1;3), c:(−∞;−1)(3;∞),
d:(−3;1)
28 mar 19:34
Ireneusz: Na pewno dobrze przepisałeś nierówność

x=3

nie powinno być x+3? Jeśli tak to zbiorem będzie
d
28 mar 19:50
jajajaja: no x+3 sorki
28 mar 19:54
jajajaja: a jak to zrobic
28 mar 19:56
Ireneusz: Rysujesz parabolę o miejscach zerowych −3 i 1. Parabola ma minus, więc ramiona skierowane w dół
i patrzysz w jakim przedziale parabola jest "nad osią".
28 mar 20:02
jajajaja: i tak mi nic nie wyszlo
28 mar 20:09
Ireneusz: Dlaczego?
28 mar 20:10
jajajaja: no skad wiesz ze to akurat ten zbior
28 mar 20:11
Ireneusz:

Funkcja ma być tylko większa od zera, więc kółeczka są niezamalowane. Więc patrzysz gdzie
funkcja przyjmuje wartości dodatnie(zaznaczyłem Ci je plusem).
28 mar 20:17
jajajaja: a z innymi zbiorami nie wyjdzie

dlaczego
28 mar 20:22
Ireneusz: (−∞;−3)∪(1;∞) ten zbiór były gdyby zadanie tak wyglądało −2(x−1)(x+3)<0
(−1;3) tu chodzi, że uczeń nie wie jak znaleźć miejsce zerowe (zapomina o minusie)
c:(−∞;−1)(3;∞) tu tak samo zapomina o minusie i −2(x−1)(x+3)<0
28 mar 20:29