rozwiąz
lila: uzasadnij , że dla każdego kąta ostrego α zachodzi związek:(tg2α-sin2α)ctg2α=sin2α
18 lut 13:47
Eta: Witam!
Mamy zatem wykazać tożsamość trygonometryczną>
Znasz zależności :
tgα* ctgα= 1 ctgα= cosα/ sinα sinα≠0 i cosα≠0
oraz sin2α +cos2α= 1 czyli sin2α= 1 -cos 2α
Wymnażamy wyrażenie po lewej stronie
L= tg2α* ctg2α - (sin2α* cos2α)/ sin2α
po skróceniu sin2α
L= 1 - cos 2α = sin2α więc L =P jest tożsamością
przy załozeniach sinα≠0 i cosα≠0
18 lut 14:22
Bogdan:
Wskazówka:
tg2α = sin2α / cos2α
ctg2α = cos2α / sin2α
tgα * ctgα = 1
18 lut 14:23
Bogdan:
Oj przepraszam Eto!
18 lut 14:23
lila: super ,dzięki
18 lut 14:44
aregaevrg: ghewgwergwggagawrgregerg
18 lut 14:48