dx | dx | |||
∫ | = ∫ | = | ||
2x−3x2 | (2−3x)x |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
(2−3x)x | x | 2−3x |
1 | A(2−3x)+Bx | ||
= | |||
(2−3x)x | x(2−3x) |
1 | ||
A= | ||
2 |
3 | ||
B= | ||
2 |
1 | 1 | 3 | |||
= | + | ||||
(2−3x)x | 2x | 4−6x |
1 | 1 | 3 | 1 | 1 | dx | 3 | dx | |||||||||
= ∫( | * | + | * | ) dx = | ∫ | + | ∫ | = | ||||||||
2 | x | 2 | 2−3x | 2 | x | 2 | 2−3x |
1 | 3 | |||
ln|x| + | ln|2−3x| +c ? ![]() | |||
2 | 2 |
1 | ||
zle. | ln|2−3x| +c | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |