Kto pomoże?:)
Marcin;]:
Do funkcji liniowej f należą punkty A(1,−1) i B(3,3). Wykres funkcji liniowej g przechodzi
przez punkt C(0,2) i tworzy z osią OX kąt ostry, któego cosinus jest róny √2/2
a) wyznacz wzory funkcji f i g
b) sprawdź, czy wykresy funkcji f i g maja punkt wspólny. Jeśli tak, podaj jego współrzędne
28 mar 19:15
Ireneusz: a) Wykres funkcji f wyznaczasz podstawiając do równania y=ax+b współrzędne punktów. I
rozwiązujesz układ równań. A wykres funkcji g wyznaczasz obliczając na początku z jedynki
trygonometrycznej sin i podstawiasz wartości sinusa i cosinusa do wzoru na tangens. A tangens
będzie współczynnikiem kierunkowym prostej g. I z punktu C wyznaczasz b.
b) Rozwiązujesz układ równań składający się z funkcji f i g.
28 mar 19:22
Marcin;]: Nie rozumiem praktycznie nic z tego co napisałeś

ale dzięki wielkie za chęci.
28 mar 19:30
Ireneusz: y=ax+b
Liczysz a i b funkcji f:
−1=1a+b
3=3a+b Z tego układu równań wyliczysz a i b −> a=2 b=−3
Wzór funkcji f(x)=2x−3
28 mar 19:37
Marcin;]: no dobrze, a funkca g?
i jak potem sprawdzić czy maja punkt wspólny?
28 mar 19:42
Ireneusz: Wykres funkcji g:
y=ax+b i wiemy że przechodzi przez punkt C(0;2) i cos= √22.
Liczysz z jedynki trygonometrycznej sin2x + cos2x = 1. Za cos2x wstawiasz 24
I wyliczasz, że sinx =12. tgx= sinx/cosx Więc wynosi √22, więc nasze a wynosi
√22.
Podstawiasz współrzędne punktu c do wzoru ogólnego i nasz współczynnik kierunkowy a i wychodzi
2=√22*0 + b −> b=2 wzór gotowy y=√22x + 2
28 mar 19:42
Ireneusz: I teraz rozwiązujesz układ równań z tych 2 funkcji i jeśli nie będzie żadnych sprzeczności to
powinien wyjść jakiś punkt wspólny tych prostych.
28 mar 19:45
Marcin;]: OK, Wielkie dzięki.
28 mar 19:46
Ireneusz: Proszę bardzo, ale w moim liczeniu mogą być błędy, więc sprawdź dla własnego dobra czy gdzieś
babola nie strzeliłem
28 mar 19:48
bartek: Prawie dobrze, tylko dlaczego A wychodzi, czy musi byc na plusie w funkcji g(x)? Funkcja
g(x)=+x+2 przechodzi rowniez przez punkt C i cos kata nachylenia wunosi pierwiastek z dwoch
przez 2
22 kwi 18:25