obliczyć resztę dzieląc ten wielomian przez(x-1)(x 2)
mimi: proszę o pomoc :reszta z podzielenia wielomianu przez (x-1) równa się 4, a z podzielenia
przez (x+2) równa się 1, obliczyć resztę jak otrzymamy dzieląc ten wielomian przez
(x-1)(x+2)
18 lut 13:27
Bogdan:
Wielomian Q(x) = (x-1)(x+2) jest wielomianem drugiego stopnia, więc reszta R(x)
z dzielenia wielomianu W(x) przez Q(x) jest co najwyżej wielomianem pierwszego
stopnia, a więc R(x) = ax +b.
Naszym zadaniem jest wyznaczenie wartosci a oraz b.
W(1) = 4
W(-2) = 1
W(x) R(x)
-------- = V1(x) + ------ → W(x) = V1(x) * Q(x) + R(x)
Q(x) Q(x)
W(x) R(x)
-------- = V2(x) + ------ → W(x) = V2(x) * Q(x) + R(x)
Q(x) Q(x)
W(1) = 4 <=> V1(1) * (1-1)(1+2) + a*1 + b = 4
W(-2) = 1 <=> V2(-2) * (-2-1)(-2+2) + a*(-2) + b = 1
Trzeba więc rozwiązać układ równań:
1. a + b = 4
2. -2a + b = 1
Wyznaczone z tego układu równań wstaw do R(x) = ax + b.
18 lut 13:49
mimi: Ślicznie dziękuję
18 lut 15:04