liczby wymierne
głodzilla: | | 253√5 | |
Sprawdz czy liczba |
| jest wymierna |
| | | |
28 mar 19:11
xyz:
| 52 * 513 | | 523 | |
| = |
| =5 |
| 512*556 | | 5512 | |
23−512=5
814−512=5{
312=5
14=
4√5 liczba nie jest
wymierna
28 mar 19:24
Ireneusz: Po przekształceniu wyszło mi, że to wyrażenie równa się 16√5. Więc jeśli nie popełniłem
błędu to nie jest liczbą wymierną.
28 mar 19:25
xyz: tam powino być 5 312
28 mar 19:25
Ireneusz: XYZ dlaczego Ty mnożyłeś wykładnik zamiast je dodawać
28 mar 19:26
xyz: tak sory robiłem zadanie z logarytmów i tw mi się pomieszały
28 mar 19:27
głodzilla: Dziękuje
28 mar 19:31
głodzilla: No kurcze tylko wynik w odp jest 5....
28 mar 19:34
xyz: Licznik =5
2*5
13=5
73
Mianownik = 5
12*5
56=5
86
| L | |
| =573−86=5146−86=566=5 liczba wymierna sory głodzila ty |
| M | |
ireneusz tez się pomyliłeś
28 mar 19:35
xyz: jesteś głodzila
28 mar 19:35
głodzilla: ok dziękuje serdecznie
28 mar 19:39