trudne
paczeq: zapisz wzor prostej rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt P(−2.0)
prosta ab to y=2x+1
pkt A(−1.−1)
pktB(2,5)
28 mar 18:54
Ireneusz: Skoro to ma być równoległa to współczynnik kierunkowy a ma być taki sam. Więc nowy wzór będzie
wyglądał tak: y=2x+b. Aby wyliczyć b podstawiasz współrzędne punktu P za x i y. Nowa funkcja
ma wzór: y=2x+4
28 mar 19:05
karolina: y=2x+1
y=2x+b
−2=2*0 +b
−2=b
y=2x−2
28 mar 19:06
Ireneusz: Karolina odwrotnie podstawiłaś współrzędne. Rzędna tego punktu wynosi 0, a odcięta −2
28 mar 19:09