Pomocy.. ;/
Gosia: zad1.
Podstawą graniastosłupa jest romb o krótszej przekątnej dł 4 i kącie ostrym 60 stopni. Wysokość
graniastosłupa równa jest dłuższej przekątnej podstawy. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
zad.2
Do funkcji liniowej f należą punkty A(1,−1) i B(3,3). Wykres funkcji liniowej g przechodzi
przez punkt C(0,2) i tworzy z osią OX kąt ostry, któego cosinus jest róny √2/2
a) wyznacz wzory funkcji f i g
b) sprawdź, czy wykresy funkcji f i g maja punkt wspólny. Jeśli tak, podaj jego współrzędne
28 mar 18:52
bogdan:

1. Mam watpliwosci czy dobrze ale...
e=4
f=h
α=60
2α=120
e=a!
V=P*h
nie mamy h − obliczamy je z porownania wzoru na pole trojkata aaa
2a
2sin60=ef (e=f)
2esin60=f
f=e
√3 (f=h)
Postaw do wzoru i mi wyszlo 96. Nie wiem czy dobrze to robie
29 mar 13:09
magda: 2. y=ax+b A=(1,−1)
−1=a*1+b
y=ax+b B=(3,3)
3=a*+b
masz układ równań z niewiadomymi a i b
−1=a+b
3=3a+b
rozwiąż go i podstaw
f y=ax+b
α=45
a=tgα=tg45=1
y=ax+b
y=1*x+b C=(0,2)
2=1*0+b
2=0+b
b=2
g y=1x+2
29 mar 13:59