matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!
gosia:
trzy liczby dodatnie w podanej kolejności 7, x, 63 tworzą ciąg geometryczny. Wartość wyrażenia x wynosi?
28 mar 18:38
TOmek:
x
2
=63*7
28 mar 18:55
karolina:
a3=a1*q2 63=7*q2 q2=9 q=3 a2=a1*q=7*3 a2=21
28 mar 19:02