pomocy
korno: pomocy:1)Zbadaj,dla jakich wartości parametru m równanie x2+(2m-1)x+m2-2=0
2)WYZNACZ długości boków trójkąta prostokątnego,wiedząc,że sa one
kolejnymi liczbami parzystymi.
18 lut 07:36
Bogdan:
Dzień dobry.
Popraw treść zadania 1.
ad 2.
2k to przyprostokątna, k € N+
2k + 2 to przyprostokątna,
2k + 4 to przeciwprostokątna.
Zastosuj twierdzenie Pitagorasa.
18 lut 09:20
korno: dzień dobry. Zadanie 1 właśnie jest tak dziwnie zformułowane i sam nie wiem o co chodzi
18 lut 09:39
Bogdan:
ale jest nie dokończone, piszesz; "dla jakich wartości parametru m równanie "
- i co dalej?
18 lut 09:54
korno: no właśnie nic ,jest podane zadanie ;Zbadaj,dla jakich wartości parametru m równanie.I tu
nie ma nic dalej tylko napisane to rownanie i kropka
18 lut 09:59
Bogdan:
No to nie znamy polecenia w tym zadaniu i nie możemy go w tej sytuacji rozwiązać.
Z drugim zadaniem poradzileś sobie?
18 lut 10:03
korno: jakoś nie bardzo, matematyka to dla mnie czarna magia
18 lut 10:08
Bogdan:
Tu nie ma żadnej magii.
Podaj wzór Pitagorasa dla trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne mają
długości a, b, przeciwprostokątna ma długość c.
18 lut 10:14
korno: a2+b2=c2
18 lut 10:23
Bogdan:
No to masz zadanie rozwiązane.
a = 2k
b = 2k + 2
c = 2k + 4
Wstaw te wyrażenia do wzoru Pitagorasa, zastosuj wzór skróconego mnożenia,
rozwiąż równanie z niewiadomą k, czyli oblicz k, ponieważ k jest liczbą naturalną
dodatnią, to do odpowiedzi weź rozwiązania dodatnie.
18 lut 10:26
korno: ok.wielkie dzięki mistrzu
18 lut 10:30