Horsemen:
Wyznacz tę wartość parametru m, dla której iloczyn pierwiastków równania x
2-2*m*x+m
2 -4*m+1=0 jest najmniejszy.
Dzięki za poprzednie zadania
16 gru 15:39
Jakub:
Iloczyn pierwiastków czyli muszą być pierwiastki czyli pierwszy warunek to
Δ≥0 <- liczysz deltę i otrzymujesz nierówność z m
Jak masz iloczyn pierwiastków to najlepiej nie liczyć ich bezpośrednio tylko skorzystać ze wzorów Viete'a, konkretnie z drugiego x
1*x
2=c/a
czyli masz
x
1*x
2 = m
2-4m+1 / 1 = m
2-4m+1
Z nierówności Δ>0 otrzymałeś jakiś przedział, więc patrzysz dla jakiego m funkcja f(m)=m
2-4m+1 jest najmniejsza w tym przedziale.
Podobnie jak w zadaniach na stronie
zadania-45
16 gru 16:14
Gość:
Po raz kolejny dzięki
16 gru 18:54
Horsemen:
Delta wyszła mi 4m-1 i po rozwiązaniu nierówności otrzymałem przedział m należy do <1/4;∞) a po podstawieniu do f(m) wychodzi mi że im większa liczbę wybieram z przedziału to wartość jest mniejsza.
16 gru 19:03
Horsemen:
sorki pomyliłem sie jest już wszystko Ok
16 gru 19:12