równania wielomianowe
paulik: Rozwiąż równanie :
a)x
3 + 3x + 4 =0
b)x
6 − 26x
3 − 27=0
c)x
3 +4x
2 − 2x −8 =0
d)2x
5 +3x
4 −2x − 3 =0
e)(2x−1)(x
2 −1)=6(x +1)
f)6x
3 −13 x
2 =2−9x
Proszę o rozwiązania lub/i wytłumaczenia jak się takie równania rozwiązuje bo kompletnie nie
wiem jak się do tego zabrać.
28 mar 16:18
K. OWMH:
ZAD 1.−
LEWA STRONA JEST WIELOMIAN O WSPÓŁCZYNNIKÓW CAŁKOWITYCH
A WIĘC JEST TW. DOTYCZACE O PIERWIASTKACH TEGO WIELOMIANU;
MOŻEMY ICH ZNALEŻĆ WŚRÓD DZIELNIKÓW LICZBY 4 JEŚLI PATRZYMY NA
ZAPIS TEJ LEWEJ STRONY MUSIMY WYBIERAĆ TAKI DZIELNIK; ABY BYŁ
UJEMNY NP. −1 JAK PODSTAWIAMY W TYM RÓWNANIU TO MAMY ŻE
(−1)3 +3.(−1) + 4 =0; A WIĘC X−(−)1 TZN X+1 DIELI x3 +3.x + 4
STĄD: x3+3x+4 = ( x+1) P(x) ...........(1)
mamy trzy sposoby znalezienia P(x)
i) dzieląc wielomian x3+3x+4 przez ( x+1)
ii) z teorii dzielenia wielomianów wiemy że P(x) jest wielomian drugiego stopnia
zakładamy że ma postać ax2+bx+c stawiając w równaniu (1)
mamy x3+3x+4 = ( x+1) (ax2+bx+c)
równość
wielomianowe
mnożąc wyrażenie w prawej strony mamy
x3+3x+4 = ax3+(a+b).x2+(b+c)x +c
równość
wielomianowe
stąd mamy porównując wielomiany
1.− a=1 1.− a=1
⇔ układ ró−nań 2.− a+b = 0 ⇔ układ ró−nań 2.− b = −1
3.− b+ c = 3 3.− c = 4
4.− c = 4
stąd x3+3x+4 = ( x+1) (x2 − x+ 4)
iii) metoda Hornera
1 0 3 4
|
−1 | ↓ −1 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 4 | 0 ← reszta przy dzieleniu
a więc P(x) = x2 − x + 4
dalej mamy że nasze równania początkowe wygląda:
(x+1) (x2 −x +4) = 0 ⇔(x+1) =0 lub x2 −x +4=0 ⇔
x=−1 lub równanie x2 −x +4=0 ma Δ<0 ⇔ x ∊{ −1} lub x∊Φ ⇔ x ∊{ −1}
nie ma rozwiązanie
odp. mamy że x wynosi −1
28 mar 17:03
K. OWMH:
zad. najpierw zamiana zmienny aby obniżyć stopnia równania
y = x3 stąd
1. y = x3
x6 −26 x3− 27 =0 ⇔ układ
2.− y2 −26y− 27=0
zadania c i d trzeba zgrupować wyrazy aby mieć w postaci iloczynowy lewej strony i już
z tego jest już koniec zadania. porównać każdy czynnik do zera .
bo pamiętaj A . B .C . D = 0 ⇔ A =0 lub B= 0 lub C=0 lub D = 0
dalej wiadomo co trzeba robić; jak nie napisz; bo teraz muszę leci na zajęciach; będę po 21
.
28 mar 17:15
paulik: możesz napisać później jak nie masz teraz czasu

pozdrawiam.
28 mar 17:18
Komentator OWMH:
zad b).−
1.− y =x3
Zad .− b) x6 −26x−27 =0 układ r−nań
2.− y2 −26 y −27 = 0
1.− y =x3
x6 −26x−27 =0 ⇔ układ r−nań
2.− ( y −27) ( y +1) = 0
1.− y =x3
x6 −26x−27 =0 ⇔układ r−nań
2.− ( y −27)= 0 lub ( y +1) = 0
1.− y =x3 1.− y =x3
x6 −26x−27 =0 ⇔układ r−nań lub
2.− ( y −27) =0 2.− ( y +1) = 0
x6 −26x−27 =0 ⇔ x3 −27 =0 lub x3 +1 = 0
stosujemy A3+B3 = (A+B) (A2−AB+B2) ; A3−B3 = (A−B) (A2+AB+B2)
x6 −26x−27 =0 ⇔ (x−3)(x2+3x+9) =0 lub ( x +1)(x2−x+1) =0
x6 −26x−27 =0 ⇔ (x−3)(x2+3x+9) =0 lub ( x +1)(x2−x+1) =0
x6 −26x−27 =0 ⇔ x−3=0 lub x2+3x+9=0 lub x +1=0 lub x2−x+1 =0
⇔ x−3=0 lub x2+3x+9=0 ;ma △< 0 lub x +1=0 lub x2−x+1=0; ma △< 0
⇔x = 3 lub x∊Φ lub x = −1 lub x∊Φ ⇔x∊{−1; 3}
odp. rozwiązania są −1 ; 3
28 mar 23:49
Komentator OWMH: zad c).−
x3 +4x2 − 2x −8 =0 ⇔x2 (x+4) −2 (x+4)=0⇔(x+4)(x2−2) =0 ⇔
zastosujemy A2−B2 = (A+B) (A−B); stąd
⇔(x+4) (x+√2)(x−√2)=0 ⇔ x+4 = 0 lub x+√2 = 0 lub x−√2 = 0
⇔ x= − 4 lub x= − √2 lub x = √2 ⇔ x∊ { −4; −√2; √2 }
odp. rozwiązania tego równania są −4; −√2; √2
29 mar 00:00
Komentator OWMH: zad d).−
2x5 +3x4 −2x − 3 =0 ⇔x4(2x+3) −(2x+3) = 0 ⇔(2x+3) (x4−1) = 0 ⇔
⇔(2x+3) = 0 lub x4 − 1 = 0⇔⇔(2x+3) = 0 lub (x2 − 1) (x2+1) = 0 ⇔
⇔ x = −3/2 lub x2 − 1= 0 lub x2+1 = 0 ⇔
⇔ x = −3/2 lub ( x+1) (x−1)= 0 lub x2+1 = 0; ma △<0
⇔ x = −3/2 lub x+1= 0 lub x−1 = 0 lub x∊∅
⇔ x = −3/2 lub x = −1 lub x = 1 lub x∊∅
⇔x = −3/2 lub x = −1 lub x = 1⇔ x ∊ { −3/2; −1; 1}
odp. rozwiązania tego równania są −3/2; −1; 1
29 mar 00:11
Komentator OWMH: zad e).−
(2x−1)(x 2 −1) = 6(x +1) ⇔ (2x−1)(x +1) (x−1) − 6(x +1) = 0⇔
(x +1) [(2x−1)(x−1) − 6 ] = 0⇔(x +1) ( 2x2−2x − x + 1 −6 ] = 0⇔
(x +1) [(2x2− 3x −5] = 0 ⇔x +1= 0 2x2− 3x − 5 = 0⇔
najpierw rozwiązujemy 2x2− 3x − 5 = 0 ; △ = 49 ⇔ x= (−b +/− √△)/2a
⇔x = −1 lub 2x2 − 3x− 5 = 0; △ = 49 ⇔x= −1 lub x = (3 −7)/4 lub x = (3 +7)/4⇔
najpierw rozwiązujemy 2x2− 3x − 5 = 0 ; △ = 49
⇔x = −1 lub x= −1 lub x = 5/2 ⇔ x ∊ {−1; 5/2}
odp. rozwiązania tego równania są : −1 (podwójny − wielokrótności 2) ; 5/2
29 mar 00:48
Komentator OWMH:
zad f).−
6x3 −13 x2 =2−9x ⇔ 6x3 −13 x2 + 9x −2 = 0⇔ możliwych pierwiastek tego r−nia są
dzielnikami wyrazu wolnego: 2 ; a więc np. 1
podstawiając w równaniu x=1 mamy 6(1)3 −13 (1)2 + 9(1) −2 = 0 stąd mamy że 1 jest
pierwiastkiem tego równania oraz x−1 dzieli 6x3 −13 x2 + 9x −2 tzn.
6x3 −13 x2 + 9x −2 = (x−1) P(x); trzeba znaleźć p(x) metodą Hornera:
6 −13 9 −2
1 | ↓ 6 −7 | 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 −7 2 | 0 ← reszta po dzieleniu przez x−1, z tego mamy:
↓ ↓ ↓
p(x) = 6 x2 − 7 x + 2
stąd 6x3 −13 x2 + 9x −2 = (x−1) (6 x2 − 7 x +2)
a więc mamy że:
6x3 −13 x2 + 9x −2 =0 ⇔ (x−1) (6 x2 − 7 x +2) = 0
⇔x−1 =0 lub 6 x2 − 7 x +2 = 0
Rozwiązujemy 6 x2 − 7 x +2 = 0; obliczmy △ = (7)2 − 4 . 6 .2 ⇒ △ = 1; a więc
6 x2 − 7 x +2 = 0 ⇔ x=( 7−1) /12 lub x=( 7+1) /12⇔x= 1/2 lub x= 2/3
stąd 6x3 −13 x2 + 9x −2 =0 ⇔ x= 1 lub x= 1/2 lub x= 2/3⇔x∊{ 2/3; 1/2 ; 1}
odp. Rozwiązania tego równania są 2/3; 1/2 ; 1
r
29 mar 01:18