Trójkąt ABC − dowolny trójkąt prostokątny
cosinus liczba, która określa stosunek długości przyprostokątnej przyległej do kąta i
przeciwprostokątnej
Z rysunku:
| BC | CA | |||
cos α = | i cos β = | |||
| AB | AB |
| 2√3 | ||
cos α + cos β = | , podstawiam | |
| 3 |
| BC | CA | 2√3 | |||
+ | = | ||||
| AB | AB | 3 |
| AC+BC | 2√3 | ||
= | |||
| AB | 3 |
| CA | ||
sin α = | ||
| BA |
| BC | ||
sin β = | ||
| BA |
| CA | BC | |||
sin α * sin β = | * | |||
| BA | BA |
| AC+BC | 2√3 | ||
= | − podnieś to do kwadratu i wyciagnij wnioski... | ||
| AB | 3 |
"szuflady" przy standardowych
oznaczeniach elementów Δ prostokątnego
np. tak: cosα+cosβ= 23√3 ⇔ bc+ac = 23√3 ⇔
⇔ b+ac = 23√3 /2 ⇒
| b2+a2+2ab | c2+2ab | |||
⇒ | = 43 ⇔ | = 43 ⇔ | ||
| c2 | c2 |
| 2ab | ||
⇔ 1+ | = 43 ⇔ 2 abcc = 13 /:2 ⇔ | |
| c2 |
cosα=sinβ i cosβ= sinα
| 2√3 | 2√3 | |||
cosα+cosβ= | ⇒cosα+sinα= | /2 | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 4 | 1 | ||||
cos2α+2cosα*sinα+sin2α= | ⇒ 2sinβ*sinα= | −1= | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
to sinα*sinβ= | ||
| 6 |