Ciągi
lika: ciag artmetyczny suma wyrazów 6 i 10 wynosi 52 , natomiast kwadrat różnicy wyrazu 10 i 6 wynosi
624. wylicz a1 i r , podaj wzor ogólny oraz ile wyrazów początkowych daje 735. Jakoś mi wyjsc
to nie moze.
26 mar 21:49
mcolka: ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiemy, ze
a
6 = a
1 +5r
a
10 = a
1 +9r
skoro suma wyrazów szostego i dziesiatego wynosi 52, to zapisujemy:
a
1 +5r + a
1 +9r = 52
2a
1 + 14r =52
a
1 + 7r =26
skoro kwadrat roznicy dziesiatego i szostego wynosi 624 to:
(a
1 +9r − a
1 −5r)
2 =624
16r
2 = 624
r
2 =39
r =
√39
a
1 = 26−7r
a
1 = 26 −7
√39
czy na pewno masz dobre liczby

?
26 mar 23:13
Gustlik: Mcolka, zapomniałaś o ujemnym pierwiastku:
r2 =39
r =√39 v r=−√39
W zadaniu nie było napisane, że ciąg ma być rosnący, trzeba więc rozpatrzeć 2 przypadki.
27 mar 01:48
mcolka: Gustlik, masz racje....
27 mar 04:11