matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
MarQ:
Nie rozumiem zadania z działu całek
Pomóżcie mi... Z góry dzięki
∫ x * 2
x
dx
26 mar 14:20
Godzio:
przez części
2
x
2
x
= (
)'
ln2
2
x
2
x
2
x
∫x (
)' dx = x *
− ∫
dx = ...
ln2
ln2
ln2
26 mar 14:23
MarQ:
Czyli wynik wyjdzie:
2
x
x
1
2
x
−
*
+ C
ln2
ln2
ln2
Dobrze myślę?
26 mar 14:28