doprowadź
piotrek: doprowadź do najprostrzej postaci następujące wyrażenia wykorzystując podane założenia
a)Ix−2I−Ix+5I x∊(−5,2)
b)3Ix+2I−2Ix−4I x∊(−∞,−2)
c)Ix+4I−3I2x+1I x∊(−4,−12)
26 mar 12:23
Ireneusz: a) |x−2| podstawiasz za x liczbę z podanego przedziału i patrzysz czy jest >0 czy <0. Jak jest
mniejsza to zapisujesz liczbę w postaci −(x−2), a jeśli jest wyrażenie pod wartością
bezwzględną większe to po prostu opuszczasz wartość.
−(x−2) −x+5=0 <=> −x+2−x+5=0 => −2x=−7 => x=3,5
Dalej powinieneś umieć już to zrobić
26 mar 12:56