matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
ambasador:
3
Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu
cm. Oblicz obwod tego
2
trapezu jezeli przekatna AC jest równa 5cm
26 mar 10:59
Godzio :
h = 2r ⇒ h = 3
a + b
a + b
5
2
= (
)
2
+ 3
2
⇒
= 4 ⇒ a + b = 8
2
2
Czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy gdy suma naprzeciwległych boków jest sobie równa. a + b = c + c ⇒ 2c = 8 L = a + b + 2c = 8 + 8 = 16
26 mar 11:04