Pomocy nie kumam tego
Daga: w ciągu arytmetycznym dane są a5=8 oraz a12=6.oblicz a50.
26 mar 10:25
Daga: a12=−6
26 mar 11:22
Bizon:
a1+4r=8
a1+11r=−6
−7r=14
r=−2 a1=16 a50= ...
26 mar 11:30
Daga: jak to zrobiłeś to a50 ile wyjdzie nie rozumiem tego
26 mar 11:34
Bizon: ...oj Daga
26 mar 11:37
Daga: no oj
nie kumam tych ciągów
26 mar 11:38
Mila: np 1;3;5;7;9;11; to ciag arytmetyczny a
1 pierwszy wyraz = 1 a
2= 3 r=2 r=a
2−a
1
n to miejce liczby wciagu n=5 a
5 =9 a
5=a
4+r=a
3+2r=a
1+4r
a
n=a
1+(n−1)r
a
5=a
1+(5−1)r
a
5=a
1+4r
8=a
1+4r
a
12=a
5+7r
a
12=8+7r
6=8+7r
6−8=7r
2=7r
2/7=r
policz a
1 mozesz z tego 8=a
1+4r
póżniej podstaw do wzoru (u góry) n =50
26 mar 11:39
26 mar 11:42
Daga: wynik wyjdzie minus dwadzieścia siudmych tak?
26 mar 11:55
Bizon: an=a1+(n−1)r to podstawowy wzór na n−ty wyraz ciągu
a5= a1+4r
a12=a1+11r podstawiasz i rozwiązujesz układ równań
a50=a1+49r=16−98=−82
26 mar 11:56
Bizon: Mila

a
12=−6 ..... więc . r=−2
26 mar 11:59
Mila: no tak przeczytałam tylko tresc bez poprawki
26 mar 12:07