Znajdź
Ewa:
1) Znajdź taką liczbę dwucyfrową, że w wyniku dzielenia tej liczby przez sumę jej cyfr
otrzymamy 6 i resztę 2, a przez iloczyn jej cyfr otrzymamy 5 i resztę 2.
2) Wyznacz zbiór wszystkich punktów na osi liczbowej, których suma odległości od punktu −5 i
podwojonej odległości od punktu 1 jest większa od 10.
25 mar 23:33
Bogdan:
x, y ∊ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
| 10x + y | | 2 | |
| = 6 + |
| /*(x + y) |
| x + y | | x + y | |
| | 4x − 2 | |
10x + y = 6x + 6y + 2 ⇒ y = |
| ⇒ x = 3 i y = 2 lub x = 8 i y = 6 |
| | 5 | |
Odp.: 32 lub 86
25 mar 23:48
Tomek.Noah: 1) x∊N y∊N
10x+y=6(x+y)+2
10x+y=5xy+2
.
.
.
.
x=3
y=2
25 mar 23:49