dla jakich
Ewa: wartości parametru p rozwiązaniem nierówności
−x2+25x−p2+3 ≥0
jest przedział (2, 23) ?
25 mar 23:30
dąlgdop: Narysuj sobie w przybliżeniu tę funkcję i następnie:
| ⎧ | 23 > xw > 2 | |
| ⎨ | f(2) > 0 |
|
| ⎩ | f(23) > 0 | |
25 mar 23:33
dąlgdop: Δ > 0 zeby dwa pierwiastki były
25 mar 23:40
Godzio : No nie koniecznie o to chodzi

(2,23) ⇒ miejsca zerowe: 2 i 23, postać iloczynowa:
−(x − 2)(x − 23) = − (x
2 − 25x + 46) = −x
2 + 25x − 46
−46 = −p
2 + 3
p
2 = 49
p = 7 lub p = −7
25 mar 23:41
Godzio :
Twoje rozwiązanie jest do takiego polecenia:
Dla jakiej wartości parametru p rozwiązanie nierówności: .... zawiera się w przedziale (2,23)

A tutaj mamy:
... jest przedział
25 mar 23:43
Godzio :
I jeszcze jedno, f(2) < 0, f(23) < 0 bo ramiona są do dołu a nie do góry
25 mar 23:43
dąlgdop: Ahh rzeczywiście źle "zinterpretowałem" polecenie

To co napisałem byłoby w całkiem innym
przypadku
25 mar 23:45
dąlgdop: własnie zawsze mi się to myli: zwiera a jest
25 mar 23:45
Ewa: czyli jak będzie z tym przedziałem?
25 mar 23:46
dąlgdop: Godzia odpowiedź
25 mar 23:47
Godzio :
No to teraz mogę udać się na spoczynek

Dobranoc wszystkim
25 mar 23:48
dąlgdop:
25 mar 23:48