Wielomianym z parametrem
Patryks: Niech W(x)= x2 + mx + 36.
a) Wyznacz te wartości parametru m, dla których W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
b) Dla jakich wartości parametru m, równanie W(x)/x−4=0 ma jeden pierwiastek?
Może mi ktoś podpunkt b) wytłumaczyć ?
25 mar 23:18
Godzio :
x
2 + mx + 36 = 0
1
o Delta jest równa zero ⇒ mamy jeden pierwiastek, tyle że trzeba wykluczyć że nie jest to 4
bo nie należy ona do dziedziny:
Δ = 0
f(4) ≠ 0
2
o Delta jest dodatnia ⇒ mamy 2 rozwiązania, z których jedno musi nie należeć do dziedziny bo
chodzi nam tylko o jedno rozwiązanie:
Δ > 0
f(4) = 0
25 mar 23:22