matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka
Zenek:
W pewnym trójkącie prostokątnym suma sinusów kątów ostrych jest równa
1
4
. Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
25 mar 22:49
Tragos:
1
sinα * sinβ =
4
b
sinα =
c
a
sinβ =
c
b
a
1
sinα * sinβ =
*
=
c
c
4
cosα * cosβ = ?
a
cosα =
c
b
cosβ =
c
a
b
1
cosα * cosβ =
*
= sinα * sinβ =
c
c
4
25 mar 22:52