Prosze o pomoc , mam to na jutro, zupelnie nie wiem jak wyliczyc
justyna: hej
mam do wyliczenia zadania, bardzo prosze o pomoc, oraz o obliczenia.
Liczba rozwiazan w zalenozsci od parametru a/m
a) (1−a)x2+4x−2a=0
b) (m−1)x2+2mx+3m−2=0
c) ax2+4x+a+3=0 <−−−−−−− dwa o różnych znakach
d)x2+(2a−3)x+2a+5=0 <−−−−− dwa rózne dodatnie
e)x2+(a+2)x+a−1≠0 <−−− dwa różne ujemne
f) (m2−1)x2+(m−1)x−m4
Dziekuje bardzo, naprawde to potrzebuje, wiec na was licze, a bylam chora, wiec mam zaleglosci.
25 mar 22:26
Tragos: a)
Δ > 0 − dwa różne rozwiązania
Δ = 0 − jedno rozwiązanie
Δ < 0 − brak rozwiązań
rozważ jeszcze liniowość, czyli to co stoi przy x2 ma być równe 0
25 mar 22:31
justyna: o, dziekuje, a reszta?, przedzialy , tzn dla jakich parametrow a/m przyjmuje dana liczbe
rozwiazan
25 mar 22:34
25 mar 22:38
dąlgdop:
d)
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎨ | x1x2 > 0 |
|
| ⎩ | x1 + x2 > 0 | |
25 mar 22:39
dąlgdop:
e)
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎨ | x1x2 > 0 |
|
| ⎩ | x1 + x2 < 0 | |
25 mar 22:40
Tragos: a) (1 − a)x
2 + 4x − 2a = 0
I. Przypadek liniowości
1 − a = 0
a = 1
4x − 2*1 = 0
4x = 2
| | 1 | |
dla a = 1 − jedno rozwiązanie, ma ono postać |
| |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
II. Kwadratowa
1 − a ≠ 0
a ≠ 1
Δ = 4
2 − 4(1−a)*(−2a) = 16 + 8a(1 − a) = 16 + 8a − 8a
2 = −8a
2 + 8a + 16
−−−−−−−−−−
dwa różne rozwiązania
Δ > 0
| | 1 | |
−8a2 + 8a + 16 > 0 (*− |
| ) |
| | 8 | |
a
2 − a − 2 < 0
.............
−−−−−−−−−−
jedno rozwiązanie
Δ = 0
−8a
2 + 8a + 16 = 0
.................
−−−−−−−−−−−
brak rozwiązań
Δ < 0
−8a
2 + 8a + 16 < 0
.................
tam gdzie ............ to rozwiąż dalej równanie / nierówność i podział przedział, na końcu
pamiętaj by z II. kwadratowość wywalić a = 1 (o ile wyjdzie)
i nie zapomnij przy ostatecznej odpowiedzi w jedno rozwiązanie dopisać 1 (to wyszło z
liniowści)
reszta podobnie
w c), d), e) skorzystaj z wzorów Viete'a
25 mar 22:41
justyna: dzieki Ci bardzo, jezeli mialbys jeszcze chwilke czasu , to napisz c i d, a ja zrobie e, jestem
juz wyczerpana
25 mar 22:49
Mila: b) y=ax
2+bx+c jezeli a=0 y=bx+c funkcja liniowa
jezeli a≠0 funkcja kwadratowa dla Δ<0 nie ma pierwiastków dla Δ=0 jeden pierwiastek jeżeli
Δ>0 dwa pierwiastki
| | c | |
dwa pierwiastki o różnych znakach jeżeli x1*x2 <0 (bo + * − = −) x1*x2= |
| |
| | a | |
(m−1)x
2+2mx+3m−2=0
Równanie ma jedno rozwiazanie jezeli
m−1=0
m=1 funkcja linowa y=2x+3−2
y=2x+1
Równanie ma jedno rozwiazanie jezeli
m−1≠0 i Δ=0
Δ=b
2−4ac=(2m)
2−4*(m−1)*(3m−2)=4m
2−4(3m
2−5m+2)
Δ=4m
2−12m
2+20m−8=−8m
2+20m−8
−8m
2+20m−8=0/:4
−2m
2+5m−2=0
Δ=b
2−4ac=25−16=9
| | −b+√Δ | | −5+3 | | 1 | |
m1= |
| = |
| =U{ |
| |
| | 2a | | −4 | | 2 | |
| | 1 | |
dla m= |
| dla m=2 Δ=0 równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie |
| | 2 | |
dwa rozwiązania jeżeli Δ >0
−2m
+5m−2>0
| | 1 | | 1 | |
m1= |
| m2=2 ramiona paraboli w dół (a=−2) Δ>0 dla x∊( |
| :2) |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 23:10
Mila: | | 1 | |
Δ>0 dwa rozwiązania dla m ∊( |
| ;2) |
| | 2 | |
25 mar 23:15
justyna: dziekuje, zrobione, no to ide spac, pozdrawiam
25 mar 23:15
Mila: ax
2+4x+a+3=0 dwa pierwiastki o różnych znakach
|a≠0
|Δ>0
x
1*x
2<0
Δ=b
2−4ac=16−4a(a+3) =16−4a
2−12a
−4a
2−12a+16>0 /:(−4)
a
2+3a−4<0
Δ=b
2−4ac=9+16=25
parabola ma ramiona w góre czyli Δ<0 dla a∊(−4;1)
a<0 i a+3>0
0 > a>−3
26 mar 00:10