matma
nick: wcześniej się pomyliłam z liczbami w działaniu
Oblicz wartość wyrażenia:
(√1−x−x)(√1−x+x) dla x =−√3
25 mar 22:24
nick: napisałam na forum jeszcze raz poprawione zadanko
25 mar 22:27
dąlgdop: Wzór skróconego mnożenia
a = √1 − x − x
b = x
(a − b)(a + b) = a2 − b2
25 mar 22:28
nick: liczbą "a" nie jest czasem tylko √1−x ?
25 mar 22:31
dąlgdop: tak

rozpędziłem się za bardzo
(
√1 − x − x)(
√1 − x + x) = 1 − x + x
2
x
2 − x + 1
25 mar 22:32
dąlgdop: poprawka:
1 − x − x2
−x2 − x + 1
25 mar 22:32
nick: a dlaczego zmieniłeś kolejność z : 1−x−x2 na : −x2−x+1 ?
25 mar 22:36
25 mar 22:38
Kasia: ?
25 mar 22:45