bład był w zadaniu...proszę jeszcze raz o rozwiązanie
pati: przedstaw liczbę a= (sin 60 stopni − 2) −2 w postaci a+b{3}, gdzie a i b są liczbami
wymiernymi.
25 mar 21:54
pati: kurcze znowu źle wskoczyło... za nawiasem jest do minus drugiej potęgi

−2
25 mar 21:54
pati: ahhh....jeszcze raz : a= (sin 60 stopni − 2 ) −2 w postaci a+b √3
25 mar 21:59
dąlgdop: a = (sin60
o − 2)
−2
| | √3 | | √3 | | 4 | | √3 − 4 | |
a = ( |
| − 2)−2 = ( |
| − |
| )−2 = ( |
| )−2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
( |
| )2 = [...] Dalej już dasz radę? |
| | √3 − 4 | |
25 mar 22:05
pati: wyszlo 4/ 19

Jak to się ma do tej postaci a+b
√3 
25 mar 22:14
wd: u góry dwa do kwadratu, a na dole kwadrat różnicy (wzór skróconego mnożenia)
20 kwi 15:22