Trygonometria
Tomek.Noah: Eta jak bys to zrobila (tozsamosc) wykazala::
| tg3x | | 3−4sin2x | |
| = |
| |
| tgx | | 4cos2−3 | |
25 mar 21:02
Eta:
| | cosx*sinx( 3 −4sin2x) | | cosx*sin3x | |
L= |
| = |
| =
|
| | sinx*cosx( 4cos2x−3) | | sinx*cos3x | |
| | 1 | | tg3x | |
= ctgx*tg3x= |
| *tg3x= |
|
|
| | tgx | | tgx | |
25 mar 21:13
Godzio:
Ooo zadanko z maturki próbnej
| | tg2x + tgx | |
tg3x = tg(2x + x) = |
| =
|
| | 1 − tg2x * tgx | |
| |
| = U{2tgx + tgx − tg3x}{1 − tg2x − |
| |
2tg
2x} =
| | | | 3 − tg2x | |
L = |
| |
| =
|
| | tgx | | 1 − 3tg2x | |
| | | | 3cos2x − sin2x | |
= |
| = |
| =
|
| | | | cos2x − 3sin2x | |
| | 3 − 4sin2x | |
= |
| = P |
| | 4cos2x − 3 | |
25 mar 21:15
Eta:
zakładam, że wiesz iż: sin3x= sinx( 3−4sin
2x)
cos3x= cosx( 4cos
2x −3)
25 mar 21:16
Eta:

........
25 mar 21:17
Godzio:
25 mar 21:18
Godzio:
Eta Twoje rozwiązanie jest jak zwykle proste jak barszcz
25 mar 21:19
Eta:
25 mar 21:19
Godzio : Poprawie zapis w 3 linijce:
| 2tgx + tgx − tg3x | |
| |
| 1 − tg2x − 2tg2x | |
25 mar 21:21
Eta:
No to
Godzio ........zwiedziłeś przy okazji "Londyn"
25 mar 21:22
Godzio :
W końcu musiałem się tam wybrać
25 mar 21:23
Eta:
Oczywiście powinno być P −−−prawa strona , a nie L −− lewa strona
25 mar 21:26
Eta:
Jak widać ....prawdą jest ,że kobietom mylą się
kierunkowskazy
25 mar 21:28
Tomek.Noah: Dzieki Eta
25 mar 21:28
Godzio :
Najwyraźniej tak
25 mar 21:29
Tomek.Noah: Godzio dzieki

widze ze ostro sie przygotowujesz do matury

ja sobie zrobilem przerwe
i teraz spowrotem zaczynam hehe
25 mar 21:30
Eta:
@
Tomek podzękuj
Godziowi , bo bardziej się biedak napracował
25 mar 21:31
Eta:
25 mar 21:31
Godzio :
Szkoda że taką motywacje mam tylko do matematyki

Ale nie powiem, chciałbym mieć 100% z
rozszerzenia i dlatego zasuwam teraz wszystkie arkusze i zadania z rozszerzenia
25 mar 21:32
Tomek.Noah: szkoda ze ja nie mam takiego zapalu

mnie zawsze interesuje to co nie trzeba zaczalem czytac
uklad dwoch rownan rozniczkowych pierwszego rzedu Krysickiego i Wlodarskiego nie wiem po co
mi to ale mnie ciekawi
25 mar 21:34
Tomek.Noah: A jak zwykle rozwiazanie banalne a ja nie wpadlem na nie...

Ale dziekuje za szybka pomoc
25 mar 21:35
Godzio :
Ja pozostanę narazie przy całkach granicach i pochodnych

Póki co trzeba zdać porządnie
maturę i starać się o stypendium
25 mar 21:38
Tomek.Noah: dalej matematyka i nauczyciel?
25 mar 21:40
Godzio :
Póki co tak

ale będę miał 3 lata na wybór specjalności, dzisiaj byłem akurat na dniach
otwartych PWr i gadali o finansowej i kuszą

, ale póki co obstaje przy nauczycielu
25 mar 21:41
Tomek.Noah: Hehe ja juz zdecydowalem i tez ide na matme ale jaki kierunek to sie okaze

przygotowujesz
sie z stronki zadania info czy z walsnych zbiorkow?
25 mar 21:43
Godzio :
I tu i tu

+ to co dostajemy od nauczyciela
25 mar 21:44
dąlgdop: Godzio u was w szkole przeprowadzali próbną maturę z operonem?
25 mar 21:46
Godzio :
Nie
25 mar 21:46
dąlgdop: Tobie to pewnie i tak nie dużo by dało

, roztrzaskał byś wszystkie zadania w ciągu 1h

Mówią, że z Operonu zawsze trudniejsza od "głównej" w maju.
25 mar 21:49
Godzio :
Ale w tamtym roku z Operonu chyba były trudniejsze niż w tym
25 mar 21:54
dąlgdop: Ja tam za rok dopiero piszę, w tym roku były faktycznie proste zadania, chociaż rok temu nie
były najgorsze

.
25 mar 21:59
Patysia: Ja was podziwiam ^^ ja bym chciała zdać podstawową na 90
25 mar 22:09
Godzio :
A kto by nie chciał
25 mar 22:11
Bogdan:
Witaj
Godzio,
Eto,
Tomek.Noah i inni. Godzio − nauczyciel?, nie idź tą drogą,
to jest droga przez mękę. Tacy uczniowie jak Ty zdarzają się w większości szkół raz na wiele
lat. Można to zobaczyć również na tym forum. Czy takich pasjonatów jak Ty jest tu więcej?
Można policzyć Was na palcach rąk. Polecam PWr i wiem co mówię.
Pozdrawiam
25 mar 22:21
Godzio :
Witaj
Bogdanie, wiem że to jest męka, mój nauczyciel mi opowiadał jak to jest

Ale mnie
się to podoba, co prawda jest trochę pracy ale warto jak dla mnie.
25 mar 22:23
Patysia: Może Ci się uda młodzież nauczyć w końcu tej matematyki


Zawsze się trafia w klasie
przynajmniej jedna osoba, która coś kuma
25 mar 22:26
think: Bogdan nie psuj eksperymentu

zobaczymy po prostu czy to rzeczywiście uczniowie są tak
totalnie do bani, czy dobry nauczyciel w osobie naszego nieocenionego
Godzia może coś z
tym fantem zrobić
25 mar 22:28
Tragos: Witam

ja również staram się tutaj pomagać, o ile mi na to czas pozwoli
choć muszę przyznać, że ostatnio się lekko zaniedbałem (za prezentacje z polskiego lekko się
wziąłem

)
w końcu obecny maturzysta, oczywiście rozszerzenie zdaje i mam nadzieję, że będzie wysoki wynik
25 mar 22:28
Godzio:
No ja też ostatnio coraz rzadziej bywam, ale już po 24 maja jak skończą się moje matury to
powrócę
25 mar 22:33
Bogdan:
Podtrzymuję swoje zdanie, Godzio − nie warto. Już starożytni mawiali − obyś cudze dzieci
uczył.
25 mar 22:33
Godzio:
Bogdan a co sądzisz o pracy na uczelni ?
25 mar 22:42
Eta:
Godzio ........ "jacy uczniowie, tacy i studenci" ....no ... z małymi wyjątkami

Co widzisz nawet na tym forum .... "pomocy, błagam."

...
student
Np: " jak obliczyć taka pochodną : f(x) = 3x
3 − 2x
2+3 "
25 mar 22:47
Godzio :
Ale zarobki większe, a w obecnych czasach na to też niestety trzeba zwrócić uwagę
25 mar 22:49
Bogdan:
Tam jest wyścig szczurów, tylko nieliczni z wielotysięcznej masy pracowników akademickich
wspinają się na szczyt i to nie zawsze dzięki swojej pracowitości i talentom. Myśl o tym jak
połączyć swoją pasję i możliwość zarabiania, nie takiego, jak np. w zawodzie nauczyciel.
25 mar 22:50
Eta:
Jestem tego samego zdania co
Bogdan
Pozdrawiam
Bogdanie
25 mar 22:54
Bogdan:
25 mar 22:54
Godzio:
Ehhhh .... I teraz mam dylemat
25 mar 22:55
Godzio :
Wszyscy mi odradzają, znajomi, rodzice nawet kuzynka ... Czy to aż tak fatalny zawód ? Wiem, że
zdarzają się trudne przypadki, ale trzeba patrzeć pozytywnie wycieczki, wakacje, ferie wiadomo
zarobki nie są zadowalające, ale zawsze można dorobić udzielając korepetycji.
25 mar 23:00
Eta:
Podam Ci
Godzio taki przykład:
Miałam kiedyś uczennicę, której groziła 1 z matematyki.
przyszła do szkoły jej mama i mówi:
"niech się pani ulituje, moja córka na żadne studia nie pójdzie,
będzie tylko nauczycielką

25 mar 23:00
Godzio :
I co, ulitowałaś się

?
25 mar 23:02
Eta:
No skoro miała być " tylko naczycielką" ........to taaaaaaaaaaaaaak
25 mar 23:04
Godzio :
hehe
25 mar 23:05
Bogdan:
Rób Godzio co chcesz. W szkole nie zdarzają się trudne przypadki, tam są prawie wszystkie
przypadki trudne. Ile znasz szkół i klas od ich wnętrza? Jeśli tylko kilka, a inne z opowiadań,
to nie znasz realiów.
25 mar 23:05
Tomek.Noah: Ale powiem wam ze nauczciel nie ma tak zle, jesli
Godzio zrobi wszelike kursy stopnie to
bedzie zarabial godna kase

P.S.
Jakby co
Godzio bedziemy razem najwyzej wykladac
25 mar 23:07
Tomek.Noah: Na uczelni rzecz jasna
25 mar 23:08
Godzio :
Zobaczymy

Decyzję jeszcze mam czas żeby podjąć.
Tomek
25 mar 23:08
Tomek.Noah: Bogdan czy na PWr profesorowie korzystaja z ksiazki Krysickiego i Wlodarskiego?
25 mar 23:10
Bogdan:
Profesorowie z niczego nie korzystają, polecają swoje publikacje, ale studenci bardzo
chętnie korzystają z Krysickiego i Włodarskiego.
25 mar 23:12
Godzio :
Tomek, a w końcu na PWr się wybierasz

?
25 mar 23:15
Tomek.Noah: No jak tak wszyscy wychwalaja

. Zobaczymy napewno bede tez skladal na UJ
25 mar 23:19
Tomek.Noah: O własnie pytanko oplaca sie studiowac biomatematyke, nowy roziwjajacy sie kierunek w polsce?
25 mar 23:31
think: opłaca się pewnie wszystko o ile będziesz ekspertem w swojej dziedzinie
25 mar 23:37
Eta:
Witaj
25 mar 23:38
think: Etunia
25 mar 23:50
Jack:
Nie przesadzaj,
Bogdan, że profesorowie jedynie z własnych publikacji korzystają.

Straszliwie mroczną wizję rysujesz przed
Godziem.
Po pierwsze, nieważne skąd korzystają profesorowie, ważne, że studentom podręcznik K&W często
wystarcza (jeśli chodzi o analizę), a po drugie jak zaznaczyłeś też uważam, że w życiu warto
się kierować m.in. własnymi ambicjami. Jeśli
Godzio zamierza zacząć od roli nauczyciela,
niech zaczyna. Kończąc matematykę i widząc jego pęd do wiedzy jestem pewien, że będzie w
stanie się w każdej chwili przekwalifikować.
26 mar 01:48
Ajtek: Trochę późno, ale i ja pozwolę sobie dorzucić trzy grosze.
Jeżeli Godzio chcesz być nauczycielem, rób wszystko aby nim zostać.
Mimi wszystko zgodzę się z Bogdanem, cięzki to kawałek chleba.
Jakieś 2−3 tyg. temu w radiowej trójce była audycja o studiach matematycznych.
Brał w niej udział jeden z profesorów z UW. Jego podsumowanie brzmiało mniej więcej tak:
"Absolwenci matematyki są łakomym kąskiem na rynku pracy. Każdego absolewnta matematyki
nauczysz ekonomii, a nie każdy absolwent ekonomi będzie dobrym matematykiem".
Jak widzisz Godzio wszystko przed Tobą!
26 mar 11:57