Wyjaśnienie równania
Trox: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego:
| | a2 | | a | |
a2 + b2 + ab = |
| + 1 + |
|
|
| | b2 | | b | |
?
25 mar 20:57
Eta:
podzielono każdy składnik lewej strony przez b2
25 mar 20:59
bart: ale helol!
| | 1 | | 2 | | 3 | |
1+2+3= |
| + |
| + |
|  ? |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
TO NIE JEST ROWNE!
25 mar 21:01
Pyjter: bart: oczywiście że to nie jest równe:
a może dodać by tak jakąś niewiadomą np. x?
x + 2x + 3x = 12 x = 2
110x + 210x + 310x = 1210
610x = 1210 / * 106
x = 2 czyż nie?
25 mar 21:06
Eta:
a=1, b= 2, a
2= 1 , b
2=4
| 1 | | a2 | | a | |
| ( a2+b2+ab)= |
| +1+ |
|
|
| b2 | | b2 | | b | |
policz to
bart
25 mar 21:07
Pyjter: a2 + b2 + ab = 0 / b2
a2b2 + 1 + ab = 0
25 mar 21:08
bart: DUPA.. ! rowna sie jak wszstko rowna sie 0
25 mar 21:10
Eta:
25 mar 21:13
Pyjter: no to chyba dobrze że równa się 0 to L = P czyli równanie jest poprawne

ja tak z tego
wnioskuję
25 mar 21:17
bart: no wiec to sie rowna tylko w jednym przypadku

a w nieskonczenie duzo innych przypadkow juz
nie

wiec co? troche sie rowna, troche nie? NIE ROWNA SIE!
26 mar 10:26