Logarytmy
Romek: Skala Richter (SR) służy do okręslania siły trzęsień ziemi i opsiana jest wzorem
SR(A)=log A, gdzie A(w mikronach) to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
a)Oblicz, o ile wzrośnie siła trzęsienia Ziemi, jeśli amplituda A rośnie stukrotnie.
b) Wartość SR wzrosła o trzy jednostki. Jaki był wzrost amplitudy A?
25 mar 20:28
Gustlik: Proponuję zwrócić się do Japończyków z prośbą o rozwiązanie, oni się znają na trzęsieniach...
A tak w ogóle to im serdecznie współczuję po tym, co się stało, tyle ofiar, do tego tsunami i
katastrofa jądrowa w Fukushimie....
ad a) 100−krotny wzrost amplitudy to wzrost siły wstrząsu o 2 stopnie w skali Richtera,
bo log100=2
ad b) wzrost siły wstrzasu o 3 stopnie SR to wzrost amplitudy 1000 razy, bo log1000=3.
26 mar 01:11