funkcje
Misztal: a monotoniczność tej funkcji?
f(x) = 3x4 − 4x3 − 36x2
pochodną zrobiłem i wyszło mi 12x3 − 12x2 − 72 x = 0
dalej dzielę przez 12, wyciągam x przed nawias i liczę z delty? x(x2 − x − 6) = 0
25 mar 20:28
morfepl: tak najłatwiej
25 mar 20:30
Misztal:

zatem wyliczyłem że:
Δ= 25
√Δ=5 x
1= − 2 x
2 = 3
wtedy funkcja rośnie gdy x∊(−
∞,−2)∪(3,
∞)
i maleje gdy x∊(−2,3)
to wszystko? z x przed nawiasem nic nie robię czy też na osi zaznaczam?
x(x
2 − x −6) = 0
25 mar 20:40
Pyjter:

bo jeśli 0 z x przed nawiasem mam na osi zaznaczyć to chyba taki wykres będę miał i z tego
przedziały monotoniczności wyznaczał
25 mar 20:55
Natalia: f bedzie rosnąca{−2,+&}
malejaca{−&,−2}
25 mar 22:32
Natalia: f↘{−∞,−2}
f↗{−2,∞}
25 mar 22:35