funkcja liniowa.
Karola: Dla jakich wartości parametru m:
a)miejscem zerowym funkcji f(x)=3x−5m+1 jest liczba dodatnia ?
b)funkcja y=(4−5m)x+2m jest rosnąca?
c)punkt przecięcia wykresu funkcji y=mx+2m−4 z osią OY leży poniżej osi OX?
d)funkcjia (|m|−5)x+2m jest rosnąca ?
e)wykres funkcji y=4mx+2 jest prostopadły do prostej 3x+2y−2=0
25 mar 20:15
Artur. : a) gdy −5m+1 <0 ⇔ m> 1/5
b) 4−5m>0 ⇔ m<4/5
c)2m−4<0 ⇔ m<2
d) |m|−5>0 ⇔ m>5 bądz m<−5
e) y=4mx+2 y=−3/2x +2 ⇔ 4m * 3/2=−1 ⇔m=−2/3
25 mar 21:06
Artur. : e) m= −1/6 pomyłka.
25 mar 21:13