Stereometria
Patysia: Krawędź sześcianu ma długość 6. Środek symetrii P jednej z jego ścian bocznych połączono
odcinkami z wierzchołkami: A, B, C, D podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
ABCDP.
25 mar 19:39
Patysia:
25 mar 19:57
ICSP: Podstawa taka sama tylko wysokość o połowę mniejsza. Przynajmniej tak mi się zdaję.
25 mar 20:00
Tomek.Noah:

k=a
√3
a=2
√3
P
c=P
p+4P{Δ}
P
p=a
2=12
z pitagorasa
P
c=12+4*3
√2=12(1+
√3) [j
2]
25 mar 20:02
Kacha: no to liczymy tak: po kolei wszystkie ściany
podstawa: 62 = 36
ściana tam gdzie wyznaczony został punkt P: mamy trójkąt równoramienny o podstawie 6 i
wysokości 3 (połowa krawędzi) 1/2 * 6 * 3 = 9
dwie takie same ściany stykające przy poprzedniej ścianie bocznej: podstawa 6 wysokość
bierzemy z twierdzenia Pitagorasa z połowy trójkąta równoramiennego −> prostokątnego wychodzi
3√2
czyli pole obu ścian = 2 * 1/2 * 6 * 3√2 = 18√2
ściana czwarta: podstawa 6 ramiona liczymy z tw. Pitagorasa powtarzających się ścian wysocho
3√6 i ponownie z tw. Pitagorasa liczymy wysokość połowy trójkąta tej ściany o wym. podstawa
3 (bo połowa z 6) i przeciwprostokątna 3√6, wysokość wychodzi 3√5
sumujemy wszystko: 36 + 9 + 18√2 + 3√5 = 3(15 + 6√2 + √5) jednostek2
mam nadzieję, że się nie pomyliłam
25 mar 20:04
Tomek.Noah: Oj pomylilo mi sie myslalem ze 6 to przekatna szescianu... xD
25 mar 20:06
Cozy:

c=3
√6
3
2+h
2=(3
√6)
2
h=
√63
| | 6√63 | |
Pc=62+4( |
| )=36+12√63 |
| | 2 | |
25 mar 20:08
Kacha: mnie się wydaje, że oba rysunki są złe. Punkt P nie powinien być na środku ściany bocznej?
25 mar 20:10
Cozy: Bez kitu

Przekombinowałem stwierdziłem, że sześcian to bez różnicy
25 mar 20:11
Patysia: MA być wynik 9(5 + 2√2 + √5 )
mi wyszło coś koło tego, ale jeszcze nie to xD
no drugi rysunek jest na pewno zły...
25 mar 20:14
Patysia: chociaż...
25 mar 20:14
Kacha: wiem gdzie się pomyliłam

ta ostatnia czwarta ściana boczna którą liczyłam, ma wymiary
podstawa 6 i wysokość 3
√5 czyli 1/2 * 6 * 3
√5 i po dodaniu tego co wcześniej pisała
wyjdzie taki wynik
zapomniałam wcześniej podstawę na 6 zamiast 3 zamienić, czy coś
25 mar 20:18
Kacha: Pole całkowite = 36 + 9 + 18√2 + 9√5 = 9(5 + 2√2 + √5)
25 mar 20:19
Patysia:

Środek symetrii ściany bocznej, tak mi się wydaję
25 mar 20:20
Patysia: Oooo widzisz

genialnie
25 mar 20:21
Kacha:
25 mar 20:23
Kacha: o bardzo proszę

przepraszam za rysunek, to mój pierwszy xD
zadanie uznaję za zamknięte
25 mar 20:24
Patysia: Tak, dziekuję za pomoc
25 mar 20:33