monotoniczność funkcji
Misztal: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
f(x) = x3 + 2x2 + x + 2
może kto mi to wytłumaczyć jak zrobić?
25 mar 19:35
morfepl: najpierw liczysz pochodną
f'(x)=3x2+4x+1
teraz ewentualne ekstrema, więc przyrównujesz f'(x)=0
3x2+4x+1=0
Δ=4
√Δ=2
x1=−1; x2=−13
określasz gdzie funkcja jest rosnąca
3x2+4x+1>0
x∊(−∞;−1) ∪ (−13;∞)
gdzie malejąca
x∊(−1;−13)
i już masz przedziały monotoniczności
25 mar 19:45
Misztal: no ok, a z tym początkiem teraz coś robię? z tym f(x) = x3 + 2x2 + x + 2 ?
25 mar 19:51
morfepl: nie, praktycznie do niczego nie jest ci potrzebny
25 mar 19:52