Styczna do paraboli w punkcie
Ann: Napisz równanie stycznej i normalnej do paraboli: y = x
2 − 4x + 2 w punkcie A(1,−1).
Zupełnie nie wiem od czego zacząć

Proszę od podopowiedź..
25 mar 19:27
Tomek.Noah: czy to jest tekst w slowo−slowo?
25 mar 19:36
Tomek.Noah: chodzi o to czy normalna mam rozumiec prosta?
25 mar 19:36
uhu: sprawdźcie sobie co to normalna do paraboli gdzieś na necie
25 mar 19:37
Ann: tu normalna jako prosta prostopadła do stycznej, jak będę miaal styczną to normalną sobie
policzę
25 mar 19:38
Tomek.Noah: Ja zrobilm by ak zadanie...
A(1,−1)
y+1=f'(1)(x−1)
y+1=−2(x−1)
y=−2x+1
25 mar 19:43
Tomek.Noah: oczywsice policzylem styczna
25 mar 19:43
Ann: tak, wiem ze styczną, ale skąd? dlaczego?
25 mar 19:45
Tomek.Noah: pochodne
25 mar 19:46
Ann: no dobrze pochodne, ale nie widzę z czego
25 mar 19:47
Tomek.Noah: y−f(xo)=f'(x0)(x−x0)
P(x0,f(x0))
25 mar 19:47
Ann: teraz owszem, dzięki
25 mar 19:48