trygonometria.
pati: 1. sin α = 4/5. Oblicz 2 sinα * cosα
2. wykaż, że dla każdego x prawdziwa jest tożsamość cos x − cos x * sin2 x= cos3 x
3. przedstaw liczbę a= (sin 60 stopni − 2) −2 w postaci a+b{3}, gdzie a i b są liczbami
wymiernymi.
*4. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla ktorych równanie sin x = m2 − 4m + 4 ma
rozwiązanie.
powoli, z wyjaśnieniem i końcowym wynikiem... Bardzo proszę !
25 mar 19:14
Ajtek: sin
2α+cos
2α=1
Podstaw policz cosα. To na dobry początek

.
25 mar 19:37
pati: A na dalszą część

Pomożecie
25 mar 20:08
Cozy: 2.
cos x − cos x * sin2x= cos3 x /:cosx
1− sin2x=cos2x
sin2+cos2=1
25 mar 20:14
Ireneusz: 2. Za sin
2x podstawiasz (1−cos
2x). I wtedy po pomnożeniu cosx się odejmie i zostanie samo
cos
3x
25 mar 20:16
dąlgdop: *4.
Wyznaczenie rozwiązań równania powinniśmy zacząć od określenia zbioru wartości.
Dla sin jest to <−1,1>, czyli rozwiązanie jest następujące:
m2 − 4m + 4 ≥ − 1 ∧ m2 − 4m + 4 ≤ 1
Na końcu część wspólna i zrobione.
25 mar 20:25
Ireneusz: 3. Za sinus 60 podstawiasz √3/2 i odejmujesz 2, następnie znowu odejmujesz 2 i wychodzi
(√3−8)/2 co można zapisać jako −4+1/2√3.
25 mar 20:25
pati: 
Dzięeeeki
25 mar 20:42