delta
Adzia1990: Proste. Czy jak mam delte np: 2x2 − 6x = 0, to jako c jest 0 tak? czyli Δ=√36 tak?
25 mar 18:56
Mateusz: yes
25 mar 18:58
Adzia1990: Proszę o szybką odpowiedź bo stoję na jednym zadaniu
25 mar 18:58
Adzia1990: Dziekuje Mateusz
25 mar 18:59
ukasz: Nie! Nigdy w życiu ! Inaczej się robi takie zadania..
2x2 − 6x = 0 |:2 − dbamy, by przy x2 był współczynnik 1
x2 − 3x = 0
(x+√3)(x−√3) = 0 a2 − b2 = (a+b)(a−b)
x+√3=0 v x−√3=0
x=−√3 v x=√3
x∊{−√3, √3}
25 mar 19:14
ukasz: NIE, ja też zrabałem



zjadłem IKSA

x
2 − 3x = 0
x(x−3) = 0
x=0 v x−3=0
x=0 v x=3
x∊{0,3}
25 mar 19:15
ukasz: Ale masz przykład jak się rozwiazuje dwa typy równań kwadratowych niewymiernych!
Pierwsze to x2 + 3 = 0 a drugie to x2 + 3x = 0. Pozdrawiam!
25 mar 19:17