POMOCY
gacek: CZY KTOKOLWIEK WIE JAK TO ZROBIĆ

Wyznacz wzór:
a) funkcji liniowej, w której wykres przechodzi przez punkt (1,3) i przecina oś OY w
punkcie(0,4) b)funkcji liniowej,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=2x+1 i
przechodzi przez początek układu XOY
c) funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=−2x+1 i przecina oś Y
w punkcie 2
25 mar 17:46
ukasz: a)
x y y=ax+b
A(1,3) 3=a+b
B(0,4) 4=b
I masz układ równań
b) Dwie proste są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy ich współczynniki kierunkowe (przy x) są
równe!
czyli y=2x+b
Przechodzi przez punkt (0,0) 0 = 2*0 + b, b=0
Zatem y=2x.
c) Proste są prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy −1.
Dokończ sam.
25 mar 18:00
gacek: Dzięki bardzo
25 mar 18:02
Dorota: a) P=(1,3) OY=(0,4)
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(0−1)(y−3)=(4−3)(x−1)
−y+3=x−1
−y=x−4/*(−1)
y=−x+4
25 mar 18:03