C.A. I C.G.
ukasz: Trzy liczby, których suma jest równa 26, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie
pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdz te liczby!
25 mar 17:44
Eta:
x, y, z −−−− szukane liczby
x= a
1 y= a
1+r z= a
1+4r
zamiast a
1 będę pisała "a"
z tresci zad:
a+a+r+a+4r= 26 =>
3a+5r= 26
z def. ciągu geom.
(a+r)
2= a(a+4r)
a
2+2ar+r
2= a
2+4ar
r
2 −2ar=0 => r(r−2a)=0 =>
r=0 lub
r= 2a
to: dla r=0 −−−ciąg stały
dla r= 2a
3a+ 5*2a=26 =>
a=2 , to r=
4
lub
x= 2 , y= 6, z= 18
26 mar 01:54