Rozwiąż nierówność (suma cosinusów)
januszekm3: Jak rozwiązać nierówność:
cos2x+cosx>0
25 mar 17:44
dąlgdop:

1 − 2cos
2x + cosx > 0
−2cos
2x + cosx + 1 > 0
t = cosx
−2t
2 + t + 1 > 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
Teraz odczytaj z wykresu
25 mar 18:23
Godzio:
cos2x = 2cos
2x − 1
25 mar 18:47
januszekm3: Dzięki za pomoc, ale cox2x≠1 − 2cos2x, jak już to 2cos2x−1, wtedy pierwiastki t wychodzą −1
oraz 0.5
25 mar 18:48
januszekm3: Godzio, wyprzedziłeś mnie
25 mar 18:49
dąlgdop: Sorki

Pomyliły się strony

ale ciągniesz tak jak "robiłem"
25 mar 18:52
januszekm3: Wychodzi piękny wynik, z sumy sinusów mamy paskudny przepis 4 przedziałów
(...i...)lub(...i...), weź tu znajdź odpowiednie rozwiązanie :E
Twój sposób jest banalny
25 mar 18:53
dąlgdop: | | x + y | | x − y | |
2cos |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x + x | | 2x − x | | 3 | | 1 | |
2cos |
| * cos |
| = 2cos |
| x * cos |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Proszę
25 mar 19:04
januszekm3: Źle, bo jeszcze druga możliwość − oba czynniki iloczynu ujemne, wtedy też iloczyn będzie
dodatni. 4 możliwości − dłuższa droga
25 mar 19:38
dąlgdop: Masz może do tego odpowiedź? Bo widzę, że chyba to robiłeś na lekcji.
To mam takie pytanie: według ciebie ile rozwiązań ma równanie cos2x + cosx = 0 tym samym
sposobem?
25 mar 19:50
januszekm3: Nie mam właśnie do tego odpowiedzi w podręczniku (w ogóle do żadnego przykładu z tego zadania).
Gdybyśmy zrobili to na lekcji to bym tu nikogo nie pytał. Łatwo widać, że iloczyn będzie
dodatni, gdy oba czynniki będą tego samego znaku.
To mam takie pytanie: według ciebie ile rozwiązań ma równanie cos2x + cosx = 0 tym samym
sposobem?
To równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
25 mar 20:47
dąlgdop: cos2x + cosx = 0
Suma cos:
| | 3 | | 1 | |
(2cos |
| x) * (cos |
| x) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
1
o
3x = π + 4kπ / : 3
2
o
Bardziej o takie rozwiązanie równania mi chodziło
25 mar 20:53
dąlgdop: I podobnie rozwiązujesz tę nierówność tylko tam sprawa ma się z odczytywaniem trochę gorzej
25 mar 20:54
januszekm3: W wykresu odpowiedź to będzie (−π/3+2kπ, π/3+2kπ)
Tym 1 sposobem wyszło dopełnienie tego zbioru, czemu
25 mar 20:56
januszekm3: Wiem, źle obrałem t
25 mar 20:58
dąlgdop: Teoretycznie polecenie brzmiało aby rozwiązać tym drugim co napisałem

(sam początkowo nie
doczytałem)
25 mar 21:02
januszekm3: Nic to, zadanie rozwiązane
25 mar 21:04
dąlgdop: którym sposobem

?
25 mar 21:06
januszekm3: Zamiana na 2cos2x−1
25 mar 21:08
dąlgdop: Drugi lepszy
25 mar 21:11
januszekm3: A gdzie tam, zresztą to bez różnicy
25 mar 21:16