Prosze o pomoc.
gacek: Wyznacz wzór:
a) funkcji liniowej, w której wykres przechodzi przez punkt (1,3) i przecina oś OY w
punkcie(0,4) b)funkcji liniowej,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=2x+1 i
przechodzi przez początek układu XOY
c) funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=−2x+1 i przecina oś Y
w punkcie 2
25 mar 17:35
dero2005:
a)
y = a(x−x
o)+y
o
y = −1(x−1)+3 = −1x+4
y = −x +4
b)
a = 2 a
1 = a warunek równoległości
y = a(x−x
o)+y
o
y = 2(x−0)+0
y = 2x
c)
a=
12 a
1*a = −1 warunek prostopadłości
y = a(x−x
o)+y
o
y =
12(x − 0)+2
y = 12 + 2
25 mar 20:55