Proporcje
justysia :*: kto lubi proporcje

16 robotników wykonał pewną pracę w ciągu 7 dni. W ciągu ilu dni
wykonałoby tę pracę 14 robotników. Proszę o zrozumiałe rozpisanie tego
25 mar 17:19
Dorota: 16x=7*14
16x=98/16
x=6,125≈6
lub
16 −−− 7dni
14 −−− x dni
x=6,125≈6dni
25 mar 17:34
justysia :*: mi tez tak wychodziło ale niby ma to być odwrotnie proporcjonalne i ma wyjść 8 i nie mogę do
tego dojść
25 mar 17:38
Dorota: hmmm czyi musialo by to tak wyglądac
14x=16*7
14x=112/14
x=8
25 mar 17:49
justysia :*: dziękuję ci ...
25 mar 17:51
justysia :*: a tam x/7 w pierszym ułamku ?
25 mar 17:52
Dorota: tak
25 mar 17:53
justysia :*: ok dzięki jeszcze raz
25 mar 17:58