czym się różni wzór rekurencyjny ciągu od wzoru ogólnego?
Rose: Chciałam tylko spytać czym się różni wzór rekurencyjny ciągu od wzoru ogólnego?

Z góry dzięki
25 mar 17:06
dero2005:
we wzorze ogólnym wyraz n−ty zależy od wyrazu pierwszego i różnicy lub ilorazu
we wzorze rekurencyjnym wyraz następny zależy od wyrazu bezpośrednio poprzedzającego i różnicy
lub ilorazu np
ciąg arytmetyczny ciąg geometryczny
wzór ogólny an = a1(n−1)r an = a1*qn−1
wzór rekurencyjny an+1 = an + r an+1 = an*q
25 mar 19:35