matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy ....
justysia:
Powierzchnia prostokąta o wysokości 12 i 3/7 cm wynosi 290 cm
2
. Jaka jest powierzchnia prostokąta o tej samej podstawie i wysokości 15,5 cm ?
25 mar 16:42
Mila:
pole = bok dłuzszy * bok krótszy P=a*b pole to powierzchnia
3
290cm
2
=a*12
cm
7
3
290cm
2
:12
cm=a
7
:87
290
cm=a
7
7
290*
cm=a
87
2030
cm=a
87
29
23
cm=a
87
1
23
cm=a
3
1
P=23
cm*`15,5cm=..
3
26 mar 10:13