matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
Paulina :
2
Dana jest prosta o równaniu y=
x +2. Równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(−2,7)
3
i prostopadłej do danej prostej ma postać ?
25 mar 16:26
kamis:
Równanie prostej ⇒ y = ax + b (1) Przechodząca przez punkt P=(−2,7) ⇒ 7 = −2a + b
2
(2) Prostopadła do prostej danej ⇒
* a = −1
3
Z (2) wyliczasz a, następnie podstawiasz do (1) i obliczasz b
25 mar 16:36