matematyka prawdopodobienstwo
brazowooka20: w pierwszej urnie mamy 5 kul bialych i 4 kule czarne w urnie drugiej mamy 3 kule biale i 6 kul
czarnych.rzucamy kostka. jezeli wypadna trzy oczka to losujemy kule z pierwszej urny w
przeciwnym wypadku z urny drugiej jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej
25 mar 15:54
Gustlik: I to jest właśnie typowe zadanie, gdzie krzakoterapia jest właściwą metodą rozwiązywania:
| | 1 | | 5 | |
Zrób sobie drzewko: urna U1 − p= |
| , urna U2 − p= |
|
|
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 4 | |
Urna U1 kule białe p= |
| , czarne p= |
|
|
| | 9 | | 9 | |
| | 3 | | 6 | |
Urna U2 kule białe p= |
| , czarne p= |
|
|
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 3 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =... (uwaga − nie skracaj ułamków, bop "rozwalisz" sobie |
| | 6 | | 9 | | 6 | | 9 | |
wspólny mianownik − po prostu bezpośrednio wymnażaj, a potem dodaj).
26 mar 01:21