zadanie maturalne
Ania: W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A = (2, 5) i C = (6, 7) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD. Proszę o pomoc
25 mar 15:42
Godzio:
Znajdź współczynnik prostej AC i środek odcinka AC, prosta BD to prosta przechodząca przez ten
środek i mająca przeciwny i odwrotny współczynnik kierunkowy niż prosta AC
(aAC * ABD = −1)
25 mar 15:50
Ania: Tylko jak znaleźć ten współczynnik?
Jest jakiś wzór na współczynnik kierunkowy danej prostej?
25 mar 15:53