dziedzina...
kalla: √x−x3
25 mar 14:49
szybko: D=R chyba
25 mar 14:51
nikkka: no nie iwem bo pierwiastkowac nie mozna zera a x jest do potegi 3 wiec jak wstawie 0...

?
25 mar 14:54
ukasz:

x − x
3 > 0
−x(x
2−1) > 0
−x(x+1)(x−1) > 0 | *(−1)
x(x+1)(x−1) < 0
x∊(−
∞;−1) u (0;1)
25 mar 14:55
morfepl:

x−x
3≥0
x(1−x
2)≥0
x(1+x)(1−x)≥0 /*(−1)
x(x+1)(x−1)≤0
(x+1)x(x−1)≤0
D: x∊(−∞;−1> ∪ <0;1>
25 mar 14:59
kk: a czemu ma byc wieksze od zera
25 mar 14:59
ICSP: ma być ≥0 od zera

D: x ∊ (−
∞;−1> u <0;1>
25 mar 15:01
..mk.: no lwasnie, ale dlaczego ma tam byc ≥0

a skoro tak to dlaczego taki wynik

jak go odczytac
25 mar 15:04
morfepl: 1.a widziałeś kiedyś ujemny pierwiastek parzystego stopnia?

2.no to właśnie liczymy
3. najłatwiej jest narysować wykres i z wykresu to wynika
25 mar 15:06
..mk.: ale z tego co widze to mamy do potegi 3...
25 mar 15:07
ukasz: Pierwiastek może być równy 0 ?
25 mar 15:07
morfepl: 0*0=0
25 mar 15:09
ICSP: Uwaga:
√x − pierwiastek drugiego stopni
3√x − pierwiastek trzeciego stopnia
√−64 NIE ISTNIEJE W ZBIORZE LICZB RZECZYWISTYCH
3√−64 = −4
25 mar 15:10
..mk.: a oze mi ktos po kolei napisac jak to liczymy i dlaczego akurat tak

nigdy w tym dobry nie
bylem... i ten wykres, dlaczego akurat takie przedzialy...
25 mar 15:10
ukasz: czyli √0 = 0?
25 mar 15:12
25 mar 15:13
ukasz: Pierwiastek drugiego stopnia nie może być mniejszy od 0, więc musimy rozwiązać nierówność
wielomianową: x−x
3 > 0
x−x
3 > 0 | *(−1)
x
3−x < 0 − wyłaczamy x przed nawias
x(x
2−1) < 0 − wzory skróconego mnożenia a
2 − b
2 = (a+b)(a−b)
x(x+1)(x−1) < 0
zatem:
x= 0 , x+1 = 0 , x−1=0
x=0 , x=−1 , x=1 − takie punkty należy obrać na osi liczbowej.
I rysujemy wykres
25 mar 15:17
ICSP: ale może być równy 0 ile razy jeszcze mam się powtórzyć?
25 mar 15:19
imię lub nick: można to wziąć na logike
√x−x3
x−x3≥0
x(1−x2)≥0 //iloczyn dwóch liczb będzie większy od zera gdy obie są większe od zera lub obie są
mniejsze od zera czyli:
x≥0 i 1−x2≥0 lub x≤0 i 1−x2≤0
x≥0 i x ≤1 i x≥−1 lub x≤0 i x≥1 i x≤−1
x∊<0;1> lub x∊(−∞;−1>
25 mar 15:21
ukasz: KURDE! Przepraszam ICSP
25 mar 15:22
..mk.;: no oki

zajarzylem o co kaman


a jeszcze ten wykres... dlaczego taki i dlaczego takie
przedzialy akurat wybieramy...
25 mar 16:59